Als je woont in een monument is dat uniek en uitdagend. Je kunt soms gebruik maken van financiële voordelen. Tegelijkertijd wordt er nogal wat van je gevraagd, als monumenteigenaar. Je bent verliefd op je prachtige woning maar wat kun je verwachten?
Wat zijn de voordelen? Het bewonen van een monument is uniek en geeft een bijzondere sfeer en uitstraling. De echte authentieke kenmerken van vroeger zijn meestal nog duidelijk zichtbaar en de geschiedenis is vaak van het pand af te lezen. Woon je in een rijksmonument? Dan kun je als particuliere eigenaar bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed subsidie krijgen voor het onderhouden en restaureren van een monument. De gemeente kan panden aanwijzen als gemeentelijk monument of beeldbepalend pand. Sommige gemeentes stellen eveneens subsidie beschikbaar voor herstel van monumentale waarden. Verder zijn er diverse landelijke en lokale regelingen waar je als monumenteneigenaar ook gebruik van kan maken. Neem eens een kijkje op Monumenten.nl/regelingen. Hier kun je zien welke opties er voor jou in jouw gemeente zijn, afhankelijk van het soort monument en de werkzaamheden die je wilt uitvoeren.
‘Bij een monument mag ik niets veranderen’ – feit of fabel? Het wonen in een monument is niet zomaar iets. Het bewaren van de historische en unieke monumentale waarde van je pand vraagt tijd, toewijding en geld. Om het monument daarnaast aantrekkelijk en betaalbaar te houden voor de volgende generatie, moet het pand meegaan in de tijd. Verduurzamen is daarbij essentieel. Dat er niets ‘mag’ met je monument, is een fabel. Wel zijn er speciale ‘spelregels’ waar je je aan moet houden. De kosten voor onderhoud en restauratie vallen vaak hoger uit vanwege bijvoorbeeld het gebruik van speciale materialen en technieken. Wanneer je een monument gaat verbouwen, dan moet je altijd nagaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Een omgevingsvergunning vraag je aan bij jouw gemeente via het online Omgevingsloket.
TIP: Snel energie besparen, zonder vergunning Energie besparen werkt aan twee kanten. Je hebt namelijk minder energiekosten, maar je stoot ook minder uit. Daarmee bespaar je dus kosten en het is beter voor het milieu. Met deze kleine aanpassingen kun je, ook zonder vergunning, vandaag al aan de slag!
- Herstel de binnen- of buitenluiken en sluit ze ’s avonds
- Herstel de ensuite-deuren en sluit ook deze ’s avonds
- Schakel de verwarming uit in ruimtes die je niet gebruikt
- Hang dikke gordijnen op bij ramen met enkel glas en sluit ze op tijd Meer duurzame tips lees je op Monumenten.nl
Duurzaamheidsadvies
Wil je jouw monument verduurzamen?
Dan is het van belang om de mogelijkheden voor jouw monument in beeld te brengen. Raadpleeg hiervoor een Duurzame Monumentenadviseur (DuMo-advies); zij hebben verstand van verduurzamingsmogelijkheden en combineren dit met kennis over monumenten, hun eigenschappen en monumentale waarden. Zo weet je zeker dat de duurzame oplossing aansluit op jouw wensen en passen binnen de erfgoedregels. Speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten opgezet. Hierbij krijgen rijksmonumenteneigenaren financiële ondersteuning én hulp bij het verduurzamen door een DuMo-adviseur. Eigenaren van niet-rijksmonumenten kunnen een tegemoetkoming in de kosten van een DuMo-advies aanvragen bij het Restauratiefonds. Lees alles over het verduurzamen van een monument op Monumenten.nl/verduurzamen.